Miklavžev parkelj

Dragi otroci,

s šolo na daljavo smo zakorakali že v december in približuje se Miklavževo. Če bi bili danes v šoli, bi se za malico zagotovo razveselili Miklavževega parklja. 

Kaj pa, če bi spekli Miklavževe parklje kar sami doma? 

Prilagamo vam recept. Poglejte, če imate vse sestavine, in že se lahko lotite peke.

Sestavine:

  • 400g bele pšenične moke
  • 20g svežega kvasa
  • 30 g sladkorja
  • 2dl polnomastnega mleka
  • sol
  • 2 jajci, rumenjak
  • 40g masla
  • vanilijev sladkor
  • limonina lupina
  • rozine

 Priprava:

  1. V posodo stresemo moko, v njej naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Dodamo malo sladkorja in prilijemo mlačno mleko. Pustimo približno 10 minut, da se naredi kvasec.
  2. Nato dodamo preostali sladkor, sol, 1 rumenjak, stopljeno maslo, vanilin sladkor in limonino lupinico.
  3. Zgnetemo gladko testo in ga pustimo vzhajati 1 uro.
  4. Iz testa oblikujemo parklje, ter jih polagamo na pekač obložen s papirjem za peko. Okrasimo jih z rozinami in pustimo vzhajati še 20 minut.
  5. Nato jih premažemo s stepenim rumenjakom in pečemo približno 30 minut na 180°C.
(Visited 11 times, 1 visits today)